4 yılda bir yapılan ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanma işlemi bugün başlayacak. Donald Trump ve Kamala Harris arasında gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinde son viraja girilirken, ekonomistler 'Trump'ın mutlak zaferiyle' ortaya çıkabilecek, 'Güçlü dolar ve zayıf Euro' ihtimalinin Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
Nitekim, Euro ekim ayında dolar karşısında yüzde 2.3, TL karşısında ise yüzde 2 değer kaybetti. Dolar ise TL karşısında bu ayı çok sınırlı da olsa yüzde 0.27 yükselişle bitirdi.
Trump'ın Çin malları için önerdiği yüzde 60'lık gümrük vergisinin yanı sıra diğer ülkelerden yapılan ithalata uygulanacak yüzde 10'luk gümrük vergisi vaadinin dolara yarayacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'deki yüksek faiz ortamı ve 'kontrollü kur' şimdilik döviz kurlarında dramatik bir hareketin önüne geçiyor ancak ekonomistlere göre, 'güçlü dolar' orta vadede, Türkiye'de faiz indirimlerinin başlamasıyla birlikte ekonomi yönetiminin döviz kurundaki kontrolünü de zorlaştırabilir.
'GÜÇLÜ DOLAR, ZAYIF EURO'
Trump’ın başkanlığı aldığı, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi ve Senatoda çoğunluğu ele geçirdiği bir senaryoda piyasalardaki hareketin devam edeceğini belirten İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Türkiye varlıklarının 'mutlak Trump zaferi' senaryosunda ilk başta olumsuz etkileneceğini söyledi.
Gürleyen, 'güçlü dolar, zayıf Euro' senaryosunun hem mal ve hizmet hareketlerinde hem dış borç servisinde Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
Doç. Dr. Oğuz Demir ise Harris yönetiminin çok büyük bir değişime neden olmayacağını, Trump’ın seçimi kazanmasının ise ilginç sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Demir, "Özellikle Çin, Rusya ve İsrail ilişkilerinin belirsizliği orta ve uzun vadedeki temel riskler olarak karşımıza çıkıyor. Trump, birçok belirsizlikle birlikte geliyor" dedi.