Turktime

Dünyada su krizi giderek artıyor

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, "Dünyadaki tatlı su kaynağının yüzde 70'i buzullarda, erimeye karşı acilen harekete geçilmesi gerek. Buzullar eridikçe su krizi daha da belirginleşiyor." ifadelerini kullandı.
ABONE OL
Abone Ol
Dünyada su krizi giderek artıyor
Haberler / Güncel
20 Mart 2025 Perşembe 16:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

SUDER'den yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler'in (BM) temiz su sorunu ve su kaynaklarının korunmasına dikkati çekerek farkındalık oluşturmak amacıyla 1993’te ilan ettiği ve her yıl 22 Mart'ta kutlanan Dünya Su Günü'nün bu yılki teması "Buzulların Korunması" olarak belirlendi.

SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, buzulların korunmasının bir hayatta kalma mecburiyeti olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"SU KRİZİ BELİRGİNLEŞİYOR"

"21. yüzyılda ise buzullar benzeri görülmemiş oranlarda kütle kaybediyor. Bunun sonucunda doğal afetler ve kuraklık artıyor, tatlı su kaynakları ciddi oranda azalıyor. Buzullardaki erime, dünya genelinde birçok tarım arazisi ve yerleşim yerini de tehdit ediyor. Dünyadaki tatlı su kaynağının yüzde 70'i buzullarda, erimeye karşı acilen harekete geçilmesi gerek. Buzullar eridikçe su krizi daha da belirginleşiyor."

Su krizinin derinleşmesinin göstereceği etkilere de değinen Kalebaşı, araştırmalara göre, 2050'ye kadar dünya gıda üretiminin yarısından fazlasının risk altında bulunduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin de su krizine karşı acil tedbirler alması gerektiğini belirten Kalebaşı, şu ifadeleri kullandı:

"KURAKLIK CİDDİ BİR TEHDİT"

"Kişi başına düşen 1312 metreküp kullanılabilir su miktarıyla su stresi altında bir ülkeyiz. Nüfus artışımıza bağlı olarak gelecek yıllarda bu miktarın daha fazla düşeceği de öngörülüyor. Öte yandan küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alıyoruz. Yani yakın gelecekte yaşanacak bir kuraklık da Türkiye'yi ciddi anlamda tehdit ediyor. Su fakiri bir ülkeye dönüşmememiz için başta yer altı su kaynaklarımızı korumamız ve mevcut su yönetimimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Özellikle su israfına yol açan her türlü bilim dışı uygulamayı sonlandırmalıyız."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Turktime