Turktime

Covid-19'un yeni varyantı 'Eris'in belirtileri neler?

Omicron varyantından türeyen Eris, Birleşik Krallık'ta en yaygın ikinci Covid varyantı haline geldi. Peki Eris'in belirtileri neler? İşte detaylar...
ABONE OL
Abone Ol
Covid-19'un yeni varyantı 'Eris'in belirtileri neler?
Haberler / Sağlık
8 Ağustos 2023 Salı 15:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Birleşik Krallık'ta vaka artışına yol açan yeni Covid varyantı Eris, bu yaz kötü hava koşulları ve bağışıklığın azalması nedeniyle hastane başvurularının artmasına yol açtı.

Omicron'dan türediği belirtilen Eris veya EG.5.1, ilk olarak 31 Temmuz'da Birleşik Krallık'ta bir varyant olarak sınıflandırıldı; ancak şu anda 10 Covid vakasından birini oluşturuyor. Yeni varyant, yüzde 39,4 ile tüm enfeksiyon vakalarının neredeyse yarısını oluşturan Arcturus'tan sonra Birleşik Krallık'ta en yaygın ikinci varyant haline geldi.

VAKA SAYISI ARTIYOR

Birleşik Krallık Covid enfeksiyonlarına ilişkin rakamları tahmin eden The Zoe Health Study'ye göre, Covid vakalarındaki artış, 4 Temmuz'da 606 bin 656 olan tahmini vaka sayısının geçen ay neredeyse 200 bin artarak 27 Temmuz'da 785 bin 980'e yükselmesiyle gerçekleşti.

30 Temmuz'da sona eren haftaya kadar Respiratory DataMart Sistemi aracılığıyla bildirilen 4 bin 396 solunum örneğinin yüzde 5.4'ü Covid-19 olarak tanımlandı. Bu oran, bir önceki raporda yer alan 4.403 numunenin yüzde 3.7'sine karşılık geliyor.

İLK NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

Eris varyantı ilk olarak 3 Temmuz 2023'te uluslararası alanda, özellikle de Asya'da artan raporlar nedeniyle izlenmeye başladı.

Birleşik Krallık'taki serilerin yüzde 11,8'i 10 Temmuz 2023'ten itibaren Eris olarak sınıflandırıldı. (27 Temmuz 2023 tarihli veriler). Son verilere göre şu anda vakaların yüzde 14,6'sını oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, EG.5.1'i izleme altındaki varyantlar listesine ekledi:

BELİRTİLERİ NELER?

Omicron'un bir türü olan Eris'in ZOE sağlık çalışmasına göre, en yaygın beş belirtisi şöyle:

- Burun akıntısı

- Baş ağrısı

- Yorgunluk (hafif veya şiddetli)

- Hapşırma

- Boğaz ağrısı

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime