Turktime

Çin ve İtalya arasında sanatsal kriz: İtiraz ettiler!

Çin'in Banksy'si olarak nitelenen Badiucao'nun İtalya'da gerçekleşecek sergisi için Çin'den itiraz geldi.
ABONE OL
Abone Ol
Çin ve İtalya arasında sanatsal kriz: İtiraz ettiler!
Haberler / Kültür
13 Kasım 2021 Cumartesi 12:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Çin Hükümeti’nin mimlediği Badiucao yeni sergisi için hazırlıklar yaparken yine ülkesinin sansürü ile karşılaştı. Badiucao’nun İtalya’da gerçekleşecek sergisi için itirazlar yükselse de İtalya sanatçının arkasında durarak sanatın sansürlenemeyeceğini vurguladı.


SANAT, ASLA SANSÜRLENMEMELİ
Del Bono sözlerine şu şekilde devam etti: “Sanat asla sansürlenmemeli. Demokrasilerde, genellikle iktidarda olanlar kınanır ve hatta alay edilir. Bu, demokrasinin kurallarının bir parçasıdır.”


Brescia Musei Vakfı Başkanı Francesca Bazoli ise, “Sergiyi iptal etmeyi bir an bile düşünmedik. Çağdaş sanatın, ifade özgürlüğünü onaylayan temaları kanalize eden güçlü ve ilham verici bir araç olarak rolüne inanıyoruz. Badiucao’yu muhalif bir Çinli olduğu için davet etmedik, sanatın eleştirel bir araç olarak nasıl kullanılabileceğini bize gösteren bir sanatçı olduğu için davet ettik. Siyasi değil kültürel bir operasyondu” dedi.

O zamandan beri elçilikten haber alınamadığı belirtildi.

Badiucao ise “Şehir ve bu müze benim sanatımdan anladığı ve ifade hakkımı savunma cesaretine sahip olduğu için şanslıyım” dedi.

SANSÜR SANATIN PEK ÇOK ALANINDA KENDİNİ GÖSTERİYOR
Çin’de ülkenin kültürel alanlarında uzun zamandır sansür uygulanıyor. Dar olan ifade özgürlüğü alanı, Xi Jinping’in 2012’deki yükselişinden bu yana da daralmaya devam etti. Pek çok sanat eserinin ve hatta gösterinin (politik olmasalar bile) Çinli yetkililerin emriyle sansürlenmesi nadiren karşılaşılan bir durum değil.

Ülke sınırlarının ötesinde Çin, sahip olduğu ekonomik gücün etkisiyle de geniş sansür uygulamalarını giderek artırıyor. Sanat, Çin’deki yetkililerle ters düşmekten ve dolayısıyla ülkenin geniş pazarına erişimini kaybetmekten korkanlar tarafından sansürün kurbanı oluyor. Hatta bu endişeler en çok, film stüdyolarını etkiliyor. Yakın zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’ni dünyanın en büyük film pazarı olarak geride bırakan Çin’i kızdırmamak için Hollywood’da da filmlerin değiştirildiği basında geniş yer aldı.

POLİTİK ÇALIŞMALARIYLA ÜNLENDİ
On yıldan fazla bir süredir Çin Komünist Partisi’nin başına bela olan Badiucao, 1989 Tiananmen Meydanı katliamından Nobel Barış Ödülü sahibi Liu Xiaobo’ya yapılan muameleye kadar, politikacılarla alay etmesi ve hassas konuları ele almasıyla ünlendi.

ENES KANTER BADIUCAO TASARIMI GİYDİ

Geçen ay, Çin hükümetini Sincan ve Tibet’te insan hakları ihlalleri iddiasıyla suçlayan basketbol yıldızı Enes Kanter, sanatçı tarafından tasarlanan birkaç çift özel spor ayakkabı giyerken görüntülendi. Çeşitli NBA maçlarında giyilen ayakkabılar, “Özgür Tibet” ve “Köle İşçiliği ile Yapıldı” gibi mesajlar taşıyordu.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime