Turktime

Çarpıcı araştırma: 2 hafta boyunca yeşil çay içildiğinde vücuda ne olur?

Sadece iki hafta boyunca yeşil çay içmek, yararlı bakterileri artırarak bağırsak sağlığını etkileyerek sağlığı önemli ölçüde iyileştirebilir.
ABONE OL
Abone Ol
Çarpıcı araştırma: 2 hafta boyunca yeşil çay içildiğinde vücuda ne olur?
Haberler / Sağlık
19 Haziran 2025 Perşembe 13:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yeşil çay, çok sayıda sağlık yararıyla bağlantılı güçlü bir içecektir. Diyetinize yeşil çay eklemeyi düşünüyorsanız, beklemeyin. Yaklaşık iki hafta boyunca yeşil çay içmek, sağlığınızda ve refahınızda mucizevi değişiklikler getirebilir.

Düzenli kahve fincanınızı yeşil çayla değiştirmek sağlığınızı iyileştirebilir. Sağlık uzmanları bile bunu onaylıyor. Sindirim, karaciğer, pankreas ve beslenme konusunda uzman bir Gastroenterolog olan Dr. Joseph Salhab, yeşil çay içmenin faydalarını ve iki haftalık tüketimin bile sağlığı önemli ölçüde iyileştirebileceğini açıkladı.

Araştırmalar, yeşil çayın bağırsak sağlığını dönüştürebileceğini sürekli olarak göstermiştir. Microbiology and Immunology dergisinde yayınlanan 2012 tarihli bir çalışma, yeşil çay tüketiminin insan deneylerinde Bifidobacteria ve diğer yararlı bağırsak bakterilerini artırdığını buldu. Dr. Salhab, "Yeşil çay bağırsak bakterilerinizi 10 gün gibi kısa bir sürede iyileştirmeye başlar," dedi.

KARACİĞER SAĞLIĞI
Yeşil çay tüketimi ayrıca karaciğer fonksiyonunun iyileşmesiyle de bağlantılıdır. Dr. Salhab, "Karaciğerinizi korumaya ve hatta yağlı karaciğerin ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir," diye ekledi. International Journal of Molecular Medicine dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir çalışma, yüksek yoğunluklu kateşinler içeren yeşil çayın alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) olan hastalarda karaciğer fonksiyonunu iyileştirdiğini ve yağ infiltrasyonunu azalttığını buldu.

KALP SAĞLIĞI
Düzenli yeşil çay içenler ayrıca daha iyi kalp sağlığı ve metabolik fonksiyon fark edebilir. Doktor, "Düzenli olarak yeşil çay içen kişilerde kalp sağlığı iyileşir, kan basıncı düşer, kolesterol iyileşir, hafıza iyileşir ve bunama riski azalır. Ayrıca daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir," dedi.

2022'de kalp hastalığı risk faktörleri kümesine sahip kişiler üzerinde yapılan bir çalışma, dört hafta boyunca yeşil çay özütü tüketmenin kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini ve iltihabı azaltarak ve bağırsak geçirgenliğini azaltarak bağırsak sağlığını iyileştirebileceğini buldu. Yeşil çay ayrıca LDL kolesterol ve kan basıncının düşmesiyle de bağlantılıdır. Yeşil çaydaki L-theanine, uyuşukluk olmadan rahatlamayı teşvik eder ve ayrıca zihinsel berraklığı destekler.

Doktor, lezzeti artırmak için nane veya yasemin eklemeyi sevdiğini ekledi. "Kahveden daha az kafein içeriyor ve nane veya yaseminle karıştırmayı seviyorum" dedi.

KİLO KAYBI
Yeşil çay içmek ayrıca vücut ağırlığını yönetmeye ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Yeşil çaydaki kateşinler, gelişmiş kardiyovasküler sağlık, kilo yönetimi ve bilişsel işlevle bağlantılıdır. 11 çalışmanın 2020'de incelenmesi, yeşil çayın tip 2 diyabetli kişilerde vücut ağırlığını, vücut kitle indeksini (VKİ) ve göbek yağını azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Bu nedenle, düzenli olarak biraz yeşil çay yudumlamaktan çekinmeyin. Faydalar ilk günden itibaren başlayacak ve 10. günden itibaren daha belirgin hale gelecektir.

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Turktime