Turktime

Bilimsel olarak kanıtlandı: Sigara kriziyle başa çıkmanın 4 yolu!

Her 6 saniyede 1 can alan sigara, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'en önlenebilir ölüm nedeni' olarak tanımlanıyor. İşte sigara isteğine direnmek için uzman onaylı bazı ipuçları...
ABONE OL
Abone Ol
Bilimsel olarak kanıtlandı: Sigara kriziyle başa çıkmanın 4 yolu!
Haberler / Sağlık
17 Eylül 2023 Pazar 16:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son raporuna göre, sigara kullanımı dünya genelinde en önlenebilir ölüm nedeni olarak kabul ediliyor.

Her altı saniyede en az bir kişinin sigara nedeniyle yaşamını yitirdiği bu tehlikeli durum, pek çok sağlık sorununa neden oluyor.

NEREDEYSE TÜM HASTALIKLARIN SEBEBİ

Felç, kanser, akciğer hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, diyabet ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi ciddi sağlık problemleri, sigara kullanımının yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor.

Kişi tütünü bıraktığında konsantre olmakta zorluk yaşayabilir, sinirli veya endişeli hissedebilir ve uyku sorunları yaşayabilir.

Sigarayı bırakmak için doğru zaman yoktur. Sigaranın neden olduğu sağlık tehlikelerinden korunmak için bunu hemen yapmalısınız.

İşte sigara isteğine direnmenin ve sigarayı sonsuza kadar bırakmanın 4 önemli yolu:

1- ORTAM DEĞİŞTİRİN

Küçük değişiklikler yapmak uzun bir yol kat edebilir. Sigara, kül tablası, çakmak, kibrit kutusu vb. gibi tütünle ilgili tüm ürünleri ortadan kaldırın.

Arkadaşlarınızın ve ailenizin, yolculuğunuzda size destek olabilmeleri için sigarayı bıraktığınızı bilmelerini sağlayın.

2- DİKKAT DAĞITACAK ŞEYLER BULUN

Nikotin isteği yalnızca birkaç dakika sürer. Canınız sıkıldığında işinize yarayacak dikkat dağıtıcı şeyler bulun.

En sevdiğiniz müziği dinleyin, evcil hayvanınızla oynayın, bir arkadaşınızı arayın veya yürüyüşe çıkın.

3- GÜVENLİ ALTERNATİFLER BULUN

Stres toplarının kullanımının da faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Ya da karalama yapın. Bunlar sinirsel enerji konusunda size yardımcı olabilir.

Canınız tütün çektiğinde sigara yakmak yerine bunları kullanın.

4- NEDEN BIRAKTIĞINIZI HATIRLAYIN

Canınız sigara içmek istediğinde, alışkanlığınızı neden değiştirdiğinizi düşünün. Hatta belki not defterinize not edin ve ara sıra listeyi okumaya devam edin.

Sigara içmek vücudunuzun her bölümünü etkiler, ancak sigarayı bırakmak erken ölüm riskini azaltabilir ve yaşam beklentisini on yıl uzatabilir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime