Denizlerde avlanma yasaklarının bitmesiyle birlikte balıkçılar bereket için açık sulara çıktı. Hava sıcaklıklarının tam olarak rayına oturmamasından kaynaklı çeşitliliğin ne bollukta olduğu henüz netlik kazanmadı. Bu sebeple tezgahlarda fiyatlar sık sık değişiklik gösterirken balığın membaı olan sahiller de balıkçı tekneleriyle dolup taştı.
Balığı bol Mersin’de de tablo farklı değil. Sahiller balıkçıların ana yaşam alanı olmuşken işinin başından ayrılmayan emektarlara destek gecikmedi. “Destek büyükşehirden, kısmet denizden” projeleri kapsamında üreticisini yalnız bırakmayan Mersin Belediyesi, Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Erdemli, Silifke, Bozyazı ve diğer ilçelerdeki toplam 372 küçük ölçekli balıkçıya boya, tutya, tulum takımı ve çizmeden oluşan ekipman seti desteği sağladı.
372 BALIKÇIYI SEVİNDİREN DESTEK
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, tarımın her koluna destek vermeye çalıştıklarını İhlas Haber Ajansı’na anlatan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Erdemli’de yapılan dağıtımda bu desteklerden birisinin de denizcilik alanında olduğunu aktardı. Şahutoğlu, “Mersin; 321 kilometre sahile sahip, 3 bin rakıma kadar tarımın olduğu, yaklaşık 86 çeşit ürünün yetiştiği ve bu ürünlerden 9’unda Türkiye birinciliği, yaklaşık 8 tanesinde ikinciliği olan müthiş bir tarım kenti. Erdemli’de tarımsal, hayvansal ve denizcilik alanında ciddi bir üretim var” dedi. ‘Destek büyükşehirden kısmet denizden’ sloganıyla hayata geçirdikleri proje hakkında konuşan Şahutoğlu, “Bu proje ile beraber, Erdemli’de küçük ölçekli balıkçılık yapan 45, il genelinde ise toplam 372 balıkçımıza, içerisinde boya, tutya, çizme ve tulumun bulunduğu malzeme desteği sunuyoruz. Böylelikle de balıkçılarımızın artan girdi maliyetlerini az olsa düşürmek amacındayız” diye konuştu.
Balıkçılığın yoğun olduğu bir kent olan Mersin’de, balıkçıları yalnız bırakmalarının düşünülemeyeceğini vurgulayan Şahutoğlu, “Balıkçılıkta artan girdi maliyetlerinin yanı sıra, hem iklimin getirdiği hem de kaçak avcılığın oluşturduğu ciddi sıkıntılar var. Biz de bugünlerde balıkçılarımızın yanında olmak, en azından bir destek vermek istedik” ifadelerini kullandı.
KOOPERATİFLER DESTEKTEN MEMNUN
Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Volkan Taş, organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, “Başarılarınızın ve desteklerinizin devamını bekliyorum” dedi. Silifke Göksu Deltası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Çınar ise yapmış olduğu katkılardan dolayı Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederek, “Küçük ölçekli balıkçılarımıza vermiş olduğu desteklerden dolayı, Vahap Başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
"BU ZAMANA KADAR BÖYLE DESTEK GÖRMEDİK"
Projeden faydalanan Erdemlili küçük ölçekli balıkçılardan Mustafa Gemalmaz, desteğin kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, “Bu zamana kadar böyle bir destek görmemiştik. Bir teknenin bakımını yapacak kadar almış olduğumuz malzemeler, dışarıda 7-8 bin lira civarında. Böyle yardımlar, hele ki şu zor şartlarda insanları çok mutlu etti" şeklinde konuştu.
Öte yandan Anamur’da balıkçılara verilen balıkçılık ekipmanlarının yanı sıra üreticilere de avokado fidanları teslim edildi. Üreticilere yüzde 50 hibe ile avokado fidanı desteği vererek hem bölgedeki tropikal meyve üretim alanının genişlemesine, hem de üreticilerin alternatif gelir elde edebilmesine olanak sunan Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde sürdürdüğü dağıtımların Anamur ayağında 33 mahallede 133 üreticiye 2 bin 680 adet avokado fidanı teslim etti.