Turktime

Başarılı yönetmen Ömer Sarıkaya'dan yeni film: Büyük Kıtlık!

Ünlü sinema yönetmeni Ömer Sarıkaya ve Oscar ödüllü İrlandalı yönetmen Jim Sheridan ile bir araya geldi. Sarıkaya, Türkye’nin 21. yüzyılında, Osmanlı’nın İrlanda’ya yapmış olduğu gizli yardımı konu olan “Büyük Kıtlık” filminin çekimlerinin başlayacağını duyurdu.
ABONE OL
Abone Ol
Başarılı yönetmen Ömer Sarıkaya'dan yeni film: Büyük Kıtlık!
Haberler / Kültür
25 Mayıs 2023 Perşembe 13:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkye’nin 21. yüzyılında, Osmanlı’nın İrlanda’ya yapmış olduğu gizli yardımı konu olan “Büyük Kıtlık” filminin çekimleri başlıyor.

Ünlü sinema yönetmeni Ömer Sarıkaya ve Oscar ödüllü İrlandalı yönetmen Jim Sheridan’ın ortak yapımı film için çalışmlalar devam ediyor.

Dünyacü ünlü İrlandalı yönetmen ile Cannes Film Festivali’nde bir araya gelen Ömer Sarıkaya, Hergün Gazetesi’ne özel şu açıklamalarda bulundu:

Katıldığım, dünyanın en prestijli film festivallerinden ‘Cannes’de, dünyaca tanınan ünlü İrlandalı yönetmen Jim Sheridan ile çok önemli bir görüşme yaptık. Sheridan, kenndisi daha önce 6 kez Oscar’a aday gösterilmiştir. ‘Sol Ayağım’, ‘Babam İçin’ ve ‘Yeni Bir ÜLkede’ filmleriyle tanınan, Oscar ödülle İrlandalı bir yönetmendir. Daha önce 2018 yılında da Cannes’te yine görüşmüştük. Kendisine, İrlanda’da yaşayan 1845-1852 yıllarında büyük kıtlık ve Osmanlı’nın İrlanda’ya yapılan şefkat ve merhameti anlatmıştım. Sheridan, ‘Bu hikaye çok önemli… Bunu bir Hollywood üzerinde atom bombası şeklinde bir film yapılması lazım. Fakat, şimdi değil. Çünkü benim bir çok projelerim var. 2023’te yapalım’ dedi. Bugün kendisi ile çok samimi bir şekilde konuştuk. Kendisiyle bu ‘Büyük Kıtlık’ filmini beraber çekeceğimizin kararını aldık. Bu filmi finansal edecek kişiler, ayrıca İrlanda devleti de yardım edecek.

Türkiye ile İrlanda arasında yıllardır unutulan ve hemen hemen hiç bilinmeyen tarihi bir bağ var. Osmanlı’nın, İrlanda’da bıraktığı tarihi bir iz. Yıl 1845… İrlanda’da yaşanan büyük kıtlık ve dönemin Osmanlı Padişahı Abdülmecid Han’ın, İrlanda’ya uzattığı yardım eli…

Hikayesini uzun uzun konuştuk. İrlandalı yönetmen Jim Sheridan, ‘Bu film Türkiye, İrlanda, Amerika ve İngiltere ortak yapımı Famine (Kıtlık) şeklinde bir Hollywood film projesi olacaktır’ dedi. Dünya starları bu filmde yer alacak ve Türkiye için paha biçilmez bir reklam, ayrıca film Oscar’a gidecek.

İrlandalı yönetmen Jim Sheridan yine, ‘Sizin seçiminizden sonra beni davet ederseniz Türkiye gelirim ve Kültür Bakanı ve diğer yetkililer ile bu konuyu konuşup filmin startını veririrz. Çünkü, Türkiye için bu çok önemli. Özellikle 21. yüzyılı çok faydalı olacaktır’ dedi.

Bu film yapılırsa ve dünyanın sinemalarında gösterime girdiğinde, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk tarihinin dünya halklarınca bilinmesine müspet katkıda bulunacaktır. Önümüzde ay İrlanda’ya gideceğim. Kendisi ile beraber İrlanda Cumhurbuşkanı, hem de İrlanda Kültür Bakanı ile bu konuyu gündeme getireceğiz. Böyle bir film tarihi bir hakikati açıklamanın dışında, gelecekte kurulucak dostluk ve münasebetlerin temellerini oluşturacaktır.

Amerika kökleri, İrlanda’ya dayanan 23 Amerikan başkanı vardır:

Andrew Jackson,(7’inci Başkanı)James Knox Polk,(11’inci Başkanı) James Buchanan, (15’inci Başkanı)

Andrew Johnson,(17’inci Başkanı)Ulysses S. Grant, (18’inci Başkanı)Chester A. Arthur,(21’inci Başkanı)

Grover Cleveland, (22’inci Başkanı)Benjamin Harrison,(23’inci Başkanı) William McKinley, (25’inci Başkanı)

Theodore Roosevelt, (26’inci Başkanı)William Howard Taft, (27’inci Başkanı) Woodrow Wilson,(28’inci Başkanı)

Warren G. Harding, (29’inci Başkanı)Harry S. Truman,(33’inci Başkanı) John F. Kennedy, (35’inci Başkanı)

Richard Nixon, (37’inci Başkanı)Jimmy Carter, (39’inci Başkanı)Ronald Reagan, (40’inci Başkanı)

George H. W. Bush, (41’inci Başkanı) Bill Clinton,(42’inci Başkanı) George W. Bush, (43’inci Başkanı)

Barack Obama, (44’inci Başkanı) Joe Biden, (46’inci Başkanı)

Ayrıca, burada ayrı bir not düşürmek de istiyorum. John F. Kennedy’nin aile kökeni Osmanlı’ya dayanıyor. Joe Biden, Amerika’nın 46’ncı başkanı oldu. İrlanda asıllıdır ve öncekine göre kökleri İrlanda’ya dayanan 23 Amerikan başkan olmuş oluyor. Dünyadaki tüm Türkler, bunu bilsinler ki İrlandalılar çok eskilere dayanarak tarihi ve derin bağlarımız bulunmaktadır. Peki nedir bu bağlar? Birincisi, İrlandalılar, yani Keltler İç Anadolu’dan göçmen kalilelerden oluşan bir millettir. Bunların çoğu Karadeniz’e ve sonra Almanya’ya, oradan boş bir adaya yani İrlanda adasını keşfederler. İrlanda toplumu göçebe olan bir kabile topluluğudur. Bunların yarısı da Amerika’ya gider. O zamanda Amerika’dı Kızıl Derililer bulunmaktaydı. Oradaki Kızılderililer çoğu bile İç Anadolu’dan göçmen olan kabilelerdi. Çoğu da eski Türkmen kökenli kabilelerdir. İkincisi ise, Famine ‘kıtlık’ 1845 yılında İrlanda’da yaşanan büyük kıtlık ve dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid Han’ın İrlanda’ya uzattığı yardım eli…

Bu hareket Türk insanının, insanlık tarihine damgasını vuran çok önemli 2 olayı olmuştur. İrlanda tarihinin en önemli trajik olayı olan büyük bir kıtlık ile kendine uzak ve yabancı bir halka uzanan Osmanlı’nın şefkati e merhameti bu olayı hem tarihi, hem insani hem de milli duygularımızı anlatan bir dostluk-kahramanlık olayıdır. Yine, Osmanlı İmparatorluğu’nun, zamanın tüm siyasi, coğrafik ve teknik güçlüklerine rağmen Türklük ve İslam adına İrlandalılara göstermiş olduğu içten dostluk ve dayanışma hisleri içinde bulunmasıdır. Çünkü gerçekten hem coğrafi olarak da hem de kültürel olarak birbirinden uzak olan iki ülkeden birinin diğerine, zor zamanında hem de hiç bir politik çıkar beklentisi olmadan yardım etmesidir. İnsanlık uğruna diğer insanlar ölmesin diye zor şartlara rağmen muhtaçlara ve acı çekenlere yardım ulaştırırken canlarını feda etmiş kahramanlar kahramanı ecdadımızın büyüklüğüdur. Mazlumun, zayıfın ve güçsüzün yanında her zaman kurtarıcı bir güç olmuştur.. Bu menfi durumlardan sonra bir milyona yakın İrlandalı Amerika’ya göç etmiştir. Yukarda dediğim gibi Kökleri İrlanda’ya dayanan 23 Amerikan başkanı var . ABD’de 60 milyon İrlanda kökenli yaşıyor ve dünyada en fazla İrlandalının yaşadığı ülkedir.

AMERİKADA EN GÜÇLÜ LOBİ İRLANDALILARIN
Amerika’da en güçlü  politik lobi ise  İrlandalılarındır. Ve yukarda dediğim gibi  İrlandalılar ile  geçmişten ve bugüne kadar tarihi derin bağlarımız vardır.inglizlerin tek baş edemediği  2 millet  vardır biri Türkler ikincisi İrlandalılar.. İrlanda da yaşanan patates kıtlığı  aslında kıtlık değildi. Sessiz bir  soykırımı idi. Bu sebeple İrlandalılar Amerika’da  çok güçlü olmak için derin bir lobi kurdular sırf İngilizlere karşı  ve başardılar..

Beyaz Saray olmak üzere  ve kongre’nin tamamı genelde hep demokratlardan oluşuyor  ve bu demokratların çoğuda  irlanda kökenli   senatörlerden oluşur  ve  onların kontrolündedir.Bu nedenle  Türkiye için paha biçilmez olayı  olan Osmanlı Devleti’nin 1845’te büyük  kıtlıkta yaşayan İrlanda’ya yapılan gizli yardım konusu  alan  bu derin hikaye  gelecek sene  bir Hollywood filmi  olarak  yapılacaktır   bu hikayede  Birbirini hiç tanımayan iki ülke ve derin bir bağ..  İrlanda’nın kendi topraklarındaki kıtlıktan ziyade, Osmanlı devletinin ve Türk insanının dünyaya örnek olacak hareketini ve merhametini konu almaktadır. İrlanda’nın en sıkıntılı döneminde, hiçbir çıkar gözetmeksizin, tamamen insanlık adına sevgi ve merhamet ile uzanan Osmanlı’nın yardım eli..Filme Aktarılacaktır..  Şimdiki  Başkan olacak olan Sayın  Joe Biden ve  Demokratları, Osmanlı yardımı ve Türklerin  şefkatini ve merhametini öğrenecektir. Bu da, 3 ülkenin Türkiye, Amerika ve İrlanda halkını birbirine yakınlaştıracaktır.

İrlanda  ve Türk  halkının %95 ‘i bu tarihi yardımdan bihaberdir. İrlanda nüfusu 6 milyon olup, tüm dünyadaki İrlanda nüfüsü ise 120 milyon kadardır. Bu da şu demektirTürkiye ve İrlanda halklarını yani 240 milyon insanın duygu yüklü önemli bir tarihi olayda birleştirecektir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime