Turktime

Bakan duyurdu: Otoyol ve köprü ödemeleri düşecek!

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kamu-Özel İşbirliği ile yapılan yatırımlarla ilgili önemli bilgiler verdi. Bakan Karaismailoğlu 2024 yılında devletin verdiği garantilerin 'başa baş noktaya geleceğini belirtti.
ABONE OL
Abone Ol
Bakan duyurdu: Otoyol ve köprü ödemeleri düşecek!
Haberler / Ekonomi
14 Aralık 2021 Salı 09:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kamu-Özel İşbirliği(KÖİ) modeliyle yapılan yatırımlarla ilgili konuştu. 2024 yılında verilen garantilerin "başa baş noktaya" geleceğini ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Genel Kurulu bütçe görüşmelerinde KÖİ ile yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Son 19 yılda KÖİ ile devletin kasasından bir kuruş çıkmadığını ve 38 proje için 37,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını açıkladı.

"NAKİT AKIŞI SAĞLANACAK"

Bakan Karaismailoğlu, "Hava yolu, karayolu ve denizcilik alanlarında KÖİ Modeli ile yapılan yatırımlar incelendiğinde, 2024 yılında ‘başa baş noktaya’ gelineceği görülüyor. Bu da 2025’ten itibaren elde edeceğimiz gelirlerin, yapacağımız ödemelerin üzerinde olacağı anlamına geliyor. Böylece ulaştırma sektörü genel olarak değerlendirildiğinde, KÖİ Modeli ile yapılan projeler özelinde net nakit akışı sağlanacak. Dolayısıyla devletimiz, ilave gelire kavuşacak. Otoyol projelerine ilişkin garanti ödemeleri, 2022’den itibaren düşüş eğilimine girecek. Önümüzdeki yıldan itibaren hem garanti ödemeleri hem de ödeme oranları azalacak" şeklinde konuştu.

AVRASYA TÜNELİNİN GELİRİ

Avrasya tünelini açıldığından beri 73,5 milyon aracın kullandığını belirten Bakan Karaismailoğlu, 120 milyon saatten ve 160 bin ton yakıttan tasarruf edildiğini dile getirdi.

Karaismailoğlu, "Yapım maliyeti 1 milyar 245 milyon dolar, devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yatırım tamamlanmıştır. Yirmi beş yıllık işletme döneminde 2023’e kadar sübvanse edilecek fark dahi kapanacak, garanti üstü gelirden devletin kasasına ilave olarak 140 milyon dolar para girecektir" dedi.

Kaynak / Türkiye Gazetesi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime