Turktime

Bakan Nebati: Türkiye merkez konumunda

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin önemli yatırımlarını Akkuyu NGS sahası ziyaretinde Anadolu Ajansına (AA) değerlendirdi.
ABONE OL
Abone Ol
Bakan Nebati: Türkiye merkez konumunda
Haberler / Ekonomi
20 Nisan 2023 Perşembe 12:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

AK Parti'nin Mersin milletvekili adayı Nebati, Türkiye'nin önemli yatırımlarını Akkuyu NGS sahası ziyaretinde Anadolu Ajansına (AA) değerlendirdi.

Son bir ayda Türkiye'de önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Nebati, gelecek hafta içerisinde Akkuyu NGS'ye nükleer yakıtın geliş törenini kutlayacaklarını ifade etti.

Nebati, bu yakıtla Türkiye'nin nükleer santrale sahip olduğunu dünyaya akredite edeceğini dile getirdi.

Yerli otomobil Togg'un üretiminin Türkiye'deki vatandaşların bir özlemi olduğunu aktaran Nebati, şöyle devam etti:

Elektrikli araç üretimi noktasında son bir ayda Türkiye'ye getirmiş olduğu heyecan çok önemli. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi... Birçok insanın hayalinde olmayan ama Cumhurbaşkanı'mız başta olmak üzere bu ülkenin sevdalısı, mühendisleri, üreticilerinin bir hayali vardı. 'Doğal gaz üretebilir miyiz?' diye. Bu doğal gazın üretiminden önce bunun keşfi, bunlarla ilgili sondajların, çalışmaların yapılması, o süreçte Türkiye'de hep aynı şeyler konuşuldu. 'Uğraşmayın, çıkaramazsınız, bulamazsınız, yine kandırıyorsunuz', hep aynı cümleleri kullandılar. Doğal gazı Karadeniz'de bulduğumuzda, ilk keşif yapıldığında 'Bu gazı ne yapacaksınız?' diye birtakım sorular sordular. Bir tarafta istizahi bir şekilde soru soranlar ama öbür tarafta Türkiye'ye potansiyeline, gücüne inanan ve bu inancı da pekiştirerek sürekli bir şeyler üretmeye çalışan bir irade. İşte o irade, Filyos'ta ilk doğal gaz vanasının açılışıyla gazın Türkiye karasına ulaştırılması ve ilk ateşin verilmesi oldu.

Bakan Nebati, enerjinin yüzde 70'inin ithal edildiğini belirterek, kriz, savaş veya salgın sonrası fiyatların nereye geldiğini ve ülke üzerindeki etkileri bildiklerini ifade etti.

"TÜRKİYE HER ALANDA BİR MERKEZ KONUMUNA GELMİŞ OLUYOR"

Türkiye'nin sadece doğal gaz ve otomobil üretmekle kalmadığını dile getiren Nebati, şöyle konuştu:

2020'de 28 milyar dolar, 2021'de 54 milyar dolar, geçen yıl da 103 milyar dolarlık enerji ithalatında bulunan bir ülkenin doğal gazını kendisinin ürettiği bir döneme girdiğimizde Türkiye açısından ne kadar büyük bir önem atfettiği çok aşikar. Aynı zamanda bu ay gözlem uydumuz İMECE'yi de fırlattık. O da aynı şekilde çalışacak. Sadece bunların kendi başına her birisinin üretimi, Türkiye'nin milyarlarca dolarlık ithalatını, cari açığını giderecek en önemli etmenlerden bir tanesi. Çok daha önemlisi 'know-how' olarak artık Türkiye her alanda bir merkez konumuna gelmiş oluyor. Dolayısıyla da bütün bunların tamamının gerçekleştirildiği bir dönemde Türkiye tam da 100. yılında, 21. yüzyılın kalan 3 çeyreğinin Türkiye'nin yüzyılı olduğu iddiasını pekiştirerek ilerlemiş oluyor.

Nebati, Akkuyu NGS'nin 2028'de tam kapasiteye girdiğinde o günün koşullarına göre Türkiye'nin yüzde 8-10 elektrik ihtiyacını karşılayacağını ve santralin 35 milyar kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip olduğunu aktardı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime