Turktime

Alaattin Aktaş yazdı: 30 yılda hangi tasarruf aracı ne getirdi, ne götürdü?

Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında son 30 yılda hangi tasarruf aracının ne getirip ne götürdüğünü sorguladı.
ABONE OL
Abone Ol
Alaattin Aktaş yazdı: 30 yılda hangi tasarruf aracı ne getirdi, ne götürdü?
Haberler / Ekonomi
9 Temmuz 2025 Çarşamba 09:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Alaattin Aktaş, söz konusu dönemde altın fiyatlarının geldiği noktaya dikkat çekti. Aktaş, "Vatandaşın altını niye bu kadar tercih ettiğinin nedeni belli; uzun dönemde en iyi finansal okuryazar sıradan vatandaştır çünkü" diye yazdı.

ALAATTİN AKTAŞ'IN YAZISI ŞÖYLE:

Hangi tasarruf aracı otuz yılda ne getirdi, ne götürdü?

Çok sevdiğim bir dostum var. Tasarrufta tercihi külçe altındır, yıllar yılı böyle. Külçe dedimse tabii ki kilo kilo değil; gram gram alır ve banka kasasına koyar. Altın hesabına hiç yanaşmaz, banka kasasında bile olsa altın elinin altında bulunsun ister.

Anadolu’da kadınlar niye altın günü yapar? Dönem dönem dolar ya da euro günleri de popüler olmuştur ama asıl olan altın günleridir.

Altın ithalatına niye kısıtlama getirilmiştir? Altın talebi bir türlü bitmiyor da ondan.

Altın, Anadolu insanının temel tasarruf aracı olmasının ötesinde kadınların en vazgeçilmez aksesuarıdır. Zaman zaman da yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak gibi “dahiyane” buluşlarla ortaya çıkanlara rastlanmıştır. Bunu söyleyen için doğrudan doğruya “Halkı hiç tanımayan bir siyasetçi” yakıştırması yapmak yanlış olmaz. Anadolu kadını kolundaki bileziği çıkarıp verecek, öyle mi? Zaten bu tür girişimler hiçbir zaman başarıya ulaşmamıştır.

Vatandaşın altını niye bu kadar tercih ettiğinin nedeni belli; uzun dönemde en iyi finansal okuryazar sıradan vatandaştır çünkü...

Otuz yılın açık ara galibi

TÜİK dün finansal yatırım araçlarının haziran ayı ve dönemsel getiri oranlarını açıkladı. Ben TÜİK’in arşivinden yola çıkarak çok daha uzun dönemli getirilere baktım ve 1996 yılını 100 kabul ederek bir seri oluşturdum. En fazla 1996’ya kadar gidilebiliyordu, gerçi zaten o da oldukça uzun bir dönem demek, neredeyse otuz yıl.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Turktime