Abbas Güçlü, eğitimde gelinen noktada tıkanma yaşandığını, sınav sisteminin eğitimi esir aldığını ifade etti.
ABBAS GÜÇLÜ'NÜN YAZISI ŞÖYLE:
Eğitime yeni bir bakış açısı
Eğitimde tıkandık. Sınav odaklı eğitim sistemi hepimizi esir aldı.
4+4+4’te de sıkıntılarımız var.
Mülakat mı, liyakat mı konusunda kafamız karmakarışık. MEB, YÖK, ÖSYM ve Eğitim Politikaları Yüksek Kurulu arasında bir eşgüdüm olduğunu söylemek abartılı olur...
Altyapı konusunda çok yol kat ettik ama üst yapıyı bir türlü oturtamadık. Sınav prangasından kurtulup, üretim ve istihdam odaklı eğitime yönelemedik.
Mesleki yetkinlik yerine diplomaya, mavi yakalı yerine beyaz yakalı yetiştirmeye önem verdik, gençlerimizi sahada çalışma yerine masa başına yönelttik!
Son 100 yıldaki bilimsel, teknolojik ve sosyolojik değişim, binlerce yıllık gelişimden, son 10 yıldaki de son 100 yıldan çok daha fazla.
Kendini önceki değişim hızına göre dizayn eden eğitim sistemleri ise şimdi bu hıza ayak uyduramıyor.
Eğitimin Kabe’si eskiden okullardı, şimdi ekranlar. Öğretmenin, kitapların, sınıfların, kara tahtanın yerini dijital dünya aldı. Okullarla ekranın vizyonu, misyonu ve sunumu uyuşmadığı için de sancılı bir süreç yaşanıyor. Bu yüzden de eğitime günümüze ve geleceğe yönelik yeni bir bakış açısı gerekiyor.
Peki ama nasıl ve çok daha önemlisi bunu kim yapacak?..
İlk kurtulması gereken!
Bu süreçte öncelikle LGS ve YKS benzeri sınavlardan kurtulmak gerekiyor. Bunun için çok uzağa gitmeye de gerek yok. Denenmiş ve başarılı olmuş sistemler en iyi çözüm olabilir! Bizim zamanımızda ilkokul, ortaokul ve lise bitirme sınavları vardı. İyi olmayan mezun olamaz, olan da dersaneye gitmeden her türlü okulu kazanırdı.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ