Turktime

Abbas Güçlü'den işsizlik analizi: Diploma ile çözüleceğini sandık

Milliyet yazarı Abbas Güçlü, Türkiye'nin yaşadığı eğitim ve işsizlik sorununa dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
ABONE OL
Abone Ol
Abbas Güçlü'den işsizlik analizi: Diploma ile çözüleceğini sandık
Haberler / Medya
7 Temmuz 2024 Pazar 13:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Abbas Güçlü, Milliyet gazetesindeki yazısında diplomalı işsizliğe vurgu yaparak, "Diplomayla bu işin çözüleceğini sandık. Adeta diploma koleksiyonu yaptık. Hiçbir işe yaramadıklarını anladığımızda ise iş işten çoktan geçmişti" dedi.

ABBAS GÜÇLÜ'NÜN YAZISI ŞÖYLE:

İstihdam odaklı mesleki eğitim?

LGS ve YKS’ye 4 milyondan fazla öğrenci girdi. Aileleriyle birlikte 10 milyondan fazla kişi için şu günlerde okul ve meslek seçiminden çok daha önemli bir şey yok.

İyi bir okul ve iyi bir mesleğin gelecek için öneminin fazlasıyla farkındalar ama sayıları o kadar az ki! Dar alanda kıvranıp duruyor olmaları bu yüzden. Diplomayla bu işin çözüleceğini sandık. Adeta diploma koleksiyonu yaptık. Hiçbir işe yaramadıklarını anladığımızda ise iş işten çoktan geçmişti!..

Şu anda diplomalı işsiz ve öğrenim gördüğü alanın dışında üç kuruşa çalışan genç sayısının on milyondan fazla olduğu söyleniyor. Eksiği vardır, fazlası yoktur.

Bırakın lise üniversite diplomasını, master ve doktora yapanlar bile aradığı işi bulamıyor!..

Peki bu noktada istihdam odaklı eğitime ve insan gücü planlamasına gerektiği önemi veriyor muyuz? Evet demek mümkün değil.

Sınav odaklı eğitimin adeta köleleri haline geldik ve gözümüz ondan başka bir şey görmez oldu… Her yere üniversite açtık, barajları kaldırdık, isteyen herkesi üniversiteli hatta üniversite mezunu yaptık. Bu durum, önceleri hoşumuza gitti ama önemli olanın diploma değil yetkinlik yani diploma ötesi kazanımlar olduğunu anladığımızda tren çoktan kaçmıştı!

Önceki nesilleri bu sınav ve diploma illüzyonundan kurtaramadık, hiç olmazsa bundan sonrakiler için gayret göstermeliyiz.

İşte bu noktada mesleki eğitim ve meslek liseleri ile meslek yüksek okulları karşımıza çıkıyor. Peki onlar böylesi bir sorumluluğu ve yükü omuzlamaya hazırlar mı? Asıl önemli olan bu!..

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime