ABD, Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıklarının yayınladıkları bilgi notunda Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan kaçınmak amacıyla kullanılması olası bazı “aktarma noktaları” arasında Türkiye’nin de adı geçti.
KÖTÜ NİYETLİ AKTÖRLER
Açıklamada Rusya yaptırımlarının sıkı şekilde uygulanmasına yönelik çabalara rağmen, kötü niyetli aktörlerin Rusya bağlantılı yaptırımlardan ve ihracat denetimlerinden kaçınmaya çalışmayı sürdürdüğü ifade edildi.
"AKTARMA NOKTALARI"
Üç bakanlığın ortak hazırlayıp yayınladığı bilgi notu, özel sektör için, Rusya yaptırımlarının delinmesi amacıyla kullanılan taktiklerin tespit edilmesi için bir kılavuz niteliği taşıyor. Yayınlanan kapsamlı bilgi notu ve açıklamada Çin’in yanısıra Türkiye, Ermenistan ve Özbekistan’ın, satışı yasaklanan veya kısıtlanan malzemelerin yasadışı şekilde Rusya'ya da Belarus’a yeniden yönlendirilmesinde sık kullanılan “aktarma noktaları” olabildiği kaydedildi.
11 MADDE SIRALANDI
Bilgi notunda Rusya yaptırımlarının delinmesine çalışıldığını gösteren bazı olası işaretler şu şekilde sıralandı:
Müşterinin bir ürünün nihai kullanımı konusunda bilgi vermemesi
Uluslararası para transferlerinde paravan şirket kullanımı
Satın alınan malın kurulumu, bakımı gibi hizmetlerin geri çevrilmesi
IP adresinin müşterinin bildirdiği lokasyon verisiyle örtüşmemesi
Nakliye talimatlarında son dakika değişiklik yapılması
Ödemenin daha önce bildirilmeyen üçüncü bir ülke veya şirket üzerinden yapılması
Şirket ve kurumsal e-mail adresleri yerine şahsi e-mail hesaplarının kullanılması
İnternette hiç varlık göstermeyen kurumlar üzerinden işlem yapılması
İşlem belgelerinde değişiklik yapılması
İç yazışmalardan bilgi çıkarılması
Yabancı ülkelerdeki paravan şirketlerden ABD banka hesaplarına para transferi ve kaynağını gizlemek amacıyla paranın dağıtımının hızla yapılması
"ŞİRKETLER SORUMLU HAREKET ETMELİDİR"
Hazırlanan bilgi notunun sonuç bölümünde, Rusya’ya Ukrayna işgali sebebiyle uygulanan yaptırım ve ihracat kontrolunun artmasından dolayı çok uluslu şirketlerin teyakkuzda olması gerektiği vurgulandı. “ABD hükümetinin yaptırımlardan kaçınılması çabalarını engellemek amacıyla kullanabileceği çeşitli araçları vardır. Geride bıraktığımız yıl koşullar gerektiğinde cezai kovuşturma ya da ilave yaptırım kararı almakta tereddüt etmediğimizi göstermiştir. Tüm sektörlerde şirketler sıkı denetim uygulayarak sorumlu şekilde hareket etmelidir. Yoksa cezai soruşturma ve idari adımların hedefi olabilirler” ifadeleri kullanıldı.