Turktime

50 yıllık restorasyon başlıyor: Ayasofya ibadete kapatılacak mı?

Ayasofya Camii’den bulunan minarelerin, beklenen büyük Marmara Depremi’nde yıkılacağı tahmin ediliyordu. Bakanlık tarafından kurulan bilim kuruluyla birlikte Ayasofya’da 50 yıl sürecek tadilat çalışması başlatılacak.
ABONE OL
Abone Ol
50 yıllık restorasyon başlıyor: Ayasofya ibadete kapatılacak mı?
Haberler / Güncel
12 Eylül 2023 Salı 15:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan Ayasofya, İstanbul’un en önemli simgelerinden biri.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 2014 yılında yaptığı çalışmada, Ayasofya’nın 4 minaresinin de 7 üzerinde depremde yıkılacağı ortaya çıkmıştı.

50 YILLIK RESTORASYON

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde dönemin en kapsamlı restorasyonuna, oluşturulan Bilim Kurulu himayesinde başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında, İdari Kurul ve Bilim Kurulu oluşturuldu. 

Bakanlık, yaklaşık 3 yıl önce yeniden camiye çevrilen Ayasofya’da 50 yıl sürecek restorasyon çalışması yapacak.

Ayasofya’da aşamalı bir şekilde yıllara yayılarak yapılacak restorasyonların ilk aşamasında caminin dış cephelerinde beton harç temizliği yapılacak. Çalışmalar, kurul onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda ilerleyecek.

Tüm beton harçlar temizlendikten sonra bu cephelerde yeniden üç boyutlu taramayla belgeleme yapılması planlanıyor. Minarelerin etrafına güvenli çelik platform üzeri iş iskelesi kurulduktan sonra, statik ve deprem performans analizlerinin sonuçlarına göre, uygulamalara başlanacak.

ZİYARETE VE İBADETE KAPATILACAK MI?

Caminin ikinci etap çalışmaları kapsamında, bakım ve onarımına devam edilecek. Çalışmalarda, 15 asra dayanan bir mabet olan Ayasofya Kebir Camii'nin tarih içinde çeşitli depremlerden etkilendiği göz önüne alındı.

Minareler dahil bütün binanın statik ve depremle alakalı performans analizleri uzman mühendisler danışmanlığında ortak çalışılarak yapılıyor. Analizlerin sonuçlarına göre binanın minareler dahil deprem güvenliği belirlenecek ve gerekli güçlendirme çalışmaları yapılacak.

İkinci etap restorasyon çalışmaları sırasında, Ayasofya-i Kebir Camii ibadete ve ziyarete açık olacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime