Turktime

Uzman isim uyardı: Fare ve klavyeler bakteri saçıyor!

Ortak kullanım alanlarının bakteri ve mantarlar için ideal üreme alanı olduğunu belirten Prof. Dr. Mesut Yılmaz, bilgisayar ekipmanları hakkında da uyarılarda bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Uzman isim uyardı: Fare ve klavyeler bakteri saçıyor!
Haberler / Sağlık
6 Haziran 2023 Salı 12:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ortak alanlarda sıkça bulunan bakteri ve mantarlara karşı uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü´nden Prof. Dr. Mesut Yılmaz, umumi tuvaletler, spor salonları ve ofis dinlenme odaları gibi ortak kullanım alanlarının bakteri ve mantarlar için sıcak noktalar olduğunu vurguladı.

HASTALIKLARIN YAYILMASI İÇİN BİRİNCİL KONUM

Ortak kullanım alanlarının mikroorganizmaların gelişmesi ve çoğalması için ideal ortamlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakteri ve mantarlar, kontamine yüzeylerle doğrudan temastan öksürme ve hapşırma yoluyla havadan bulaşmaya kadar çeşitli şekillerde yayılabilir. Bu da ortak kullanım alanlarını soğuk algınlığı, grip ve cilt enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalıkların yayılması için birincil konum haline getirir. Bakteri ve mantarların çoğalmasıyla mücadele etmek için ortak kullanım alanlarında temiz ve hijyenik bir ortamın muhafaza edilmesi şarttır.”

BİLGİSAYAR EKİPMANLARINA DİKKAT!

Özellikle ofislerde kullanılan bilgisayar fareleri ve klavyelerin hastalık riski taşıyabildiğine değinen Prof. Dr. Yılmaz, dezenfektenin önemini şu şekilde anlattı:

"Bu cihazlara genellikle birden fazla kişi dokunur ve potansiyel olarak zararlı olanlar da dahil olmak üzere çeşitli bakteri ve mantarları barındırabilir. Bilgisayar farelerinde ve klavyelerde bulunan en yaygın bakterilerden bazıları Staphylococcus aureus ve Escherichia coli'dir. Bu bakteriler cilt enfeksiyonlarına, idrar yolu enfeksiyonlarına ve gastrointestinal hastalıklara neden olabilir. Ayrıca Aspergillus fumigatus ve penicillium chrysogenum gibi mantarlar bilgisayar ekipmanlarında bulunmuştur ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bilgisayar ekipmanlarından kaynaklanan enfeksiyon riskini azaltmak için, özellikle ofisler veya halka açık bilgisayar laboratuvarları gibi ortak ortamlarda bu cihazların düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi önemlidir. Ayrıca eller sık sık yıkanmalı, yüze dokunmaktan kaçınılmalıdır ve el hijyenine dikkat edilmelidir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime