Turktime

Ukrayna tahılı için ‘koruyucu' koridor!

Rusya ve Ukrayna savaşı dünya da küresel bir gıda krizine neden oldu. Ülke dışına çıkarılamayan Ukrayna tahılı içinse başta İngiltere olmak üzere diğer NATO üyesi ülkeler devreye girdi.
ABONE OL
Abone Ol
Ukrayna tahılı için ‘koruyucu' koridor!
Haberler / Dünya
24 Mayıs 2022 Salı 13:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Savaş devam ederken büyük miktarlarda Tahıl ve diğer temel malların depolarda kalmasıyla yaklaşan küresel gıda krizini tetikledi ve hızlandırdı. Ukrayna'da devam eden savaş küresel bir gıda krizini şiddetlendirdi. Avrupa’nın en büyük tahıl ihracatçısı olan Ukrayna savaş koşulları nedeniyle tahıl sağlayamazken zaten küresel olarak zorlanan ekonomiler daha zorlu koşullar yaşamaya başladı ve uzmanlara göre bu eğilim uzunca bir süre devam edecek. Hâl böyle olunca İngiltere, NATO ve diğer ülkeler Odessa'ya 'koruyucu' bir koridor oluşturmaya karar verdi. Böylelikle Ukrayna'nın dünya çapında ihtiyaç duyulan büyük miktarda tahıl ihraç etmesi sağlanacak.

UKRAYNA TAHILINA SAVAŞ GEMİLİ KORUMA!
Hürriyet'te yer alan habere göre İngiltere, Ukrayna'dan tahıl ihraç eden gemilere koruyucu bir eskort sağlamak üzere Karadeniz'deki Odessa limanına savaş gemileri göndermeye yönelik potansiyel bir plan üzerinde müttefikleriyle koordinasyon halinde. Litvanya dışişleri bakanı Gabrielius Landsbergis dün, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Odessa'dan böyle bir 'koruyucu koridor' oluşturulması konusunu görüştüğünü söyledi. Ayrıca, Mısır gibi tahıla bağımlı olan NATO ülkeleri ve diğer ülkelerden oluşan bir koalisyonun da korumayı desteklemek ve yaygın gıda kıtlığını önlemek için askeri kaynaklar tahsis etmeye istekli olabileceğini söylendi. The Times'a göre, hayati ürünleri taşıyan yük gemilerini Putin'in savaş gemilerinden korumadan önce, müttefik donanmalar güneydeki Rus madenlerinin etrafındaki alanı temizleyecek. Rusya'nın bu koridoru sabote etme girişimlerini caydırmak için uzun menzilli füzeler de konuşlandırılacak.

KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ
BM dünya gıda programı şefi David Beasley dün Rusya'yı 'küresel gıda güvenliğine savaş ilan etmesi' nedeniyle kınadı ve Putin'i tahıl ihracatını abluka altındayken yüz milyonlarca insanı 'açlığa yürümekle' göndermekle suçladı. Danimarka, Ukrayna'nın atış menzilini genişletmek ve tahıl ihraç eden yük gemilerini savunmak için Ukrayna'ya bir grup Harpoon gemisavar füzesi ve fırlatıcı sözü verdi. Ukrayna hava savunması, gemisavar füzeleri ve daha uzun menzilli roketler gibi daha gelişmiş silahlar arıyor, ancak şimdiye kadar yardımların çoğu Javelin tanksavar silahları ve topçu gibi kısa menzilli sistemlerde yapıldı.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime