Turktime

Türkiye’de mide botoksu yaptıranlara bir ülkeden daha uyarı geldi

Alman Robert Koch Enstitüsü, Türkiye'de mide botoksu yapanları uyardı. İstanbul’daki bir hastanede zayıflamak isteyenlere yönelik "mide botoksu“ uygulanan 12 kişinin Almanya’da hastanelik olduğu belirtildi. İngiltere de geçtiğimiz günlerde benzer bir uyarı yapmıştı.
ABONE OL
Abone Ol
Türkiye’de mide botoksu yaptıranlara bir ülkeden daha uyarı geldi
Haberler / Sağlık
18 Mart 2023 Cumartesi 10:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye'de geçen ay kapatılan bir hastanede zayıflamak isteyenlere yapılan mide duvarına botoks işleminin ardından, Almanya'daki zehirlenme vakaları artıyor.

Türkiye'ye gidip mide botoksu uygulatan ve Almanya'ya dönenlerde zehirlenme belirtileri gösterenlerin sayısı 12'ye yükseldi. Botulizm denilen, gıda zehirlenmesi gibi belirtiler gösteren, hatta öldürücü etkiye sahip bir zehir üreten botoks işlemi ile ilgili Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI) bir açıklama yaptı.

Koronavirüs salgınını da yöneten RKI, botoks yaptıranları uyararak “Daha fazla hastalık ya da hasta artışı olabilir. Terapötik veya kozmetik kullanım sırasında yanlışlıkla aşırı dozda botoks alınması, hastalığın özel bir formunu tetikleyebilir“ açıklaması yaptı.

BOTOKS İLAÇLARI ZEHİRLİYOR

Botulinum adlı maddeden üretilen botoks ilaçları, Amerikan İlaç Ajansı tarafından 1980'lerde çeşitli ilaçlarda kullanılmak amacıyla onaylanmıştı. Son yıllarda mide çeperine de uygulanan botulinum toksini, yüzdeki kırışıklıkların engellenmesi için de kullanılıyor.

Almanya'da 12 hastanın tedavisi sürerken, Türkiye'de de mide çeperine uygulanan “mide botoksu“ yüzünden 50 kişinin tedavi gördüğü belirtiliyor. Etkilenenlerin, botoks uygulanmasından sonra “botulizmden” etkilendiği düşünülüyor.

Semptomların genellikle tedaviden üç ila 10 gün sonra ortaya çıktığı belirtiliyor.

İNGİLTERE DE UYARI YAPMIŞTI

Ağızdan ve genel anestezi uygulanmadan yapılan endoskopik işlemde botoks enjeksiyonu mide duvarına yerleştirilerek bu uygulama yapılıyor. İstanbul'da bu uygulamayı yapan hastane geçtiğimiz ay kapatılmıştı.

İngiltere'den yetkililer de bu hafta benzer bir uyarıda bulunmuştu. Avrupa'dan 67 hastanın Türkiye'de botoks işlemi sonrası komplikasyon yaşadığı belirtilen açıklamada, hastalanan kişilerde botülizm tanısı konulduğu kaydedilmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime