Turktime

Türkçe Somali’de seçmeli ders olacak

Somali’de, yoğun ilgi gören Türkçenin seçmeli ders olarak okutulması için hazırlık yapılıyor. Yunus Emre Enstitüsünün Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla başlatmayı planladığı proje kapsamında Türkçe, seçmeli ders olarak okutulacak.
ABONE OL
Abone Ol
Türkçe Somali’de seçmeli ders olacak
Haberler / Dünya
20 Mayıs 2022 Cuma 15:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Son yıllarda Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ileriye taşınması, sosyal ve kültürel etkileşimin artması üzerine, halkın en fazla talep gösterdiği dil Türkçe oldu.

Başkent Mogadişu sokaklarında hemen hemen her caddede ya da dükkanda Türkçe bilen birine rastlamak mümkünken herhangi bir kursta eğitim alamayan pek çok kişi, izledikleri dizi ve filmlerin etkisiyle Türkçe kelime ve ifadeleri ezbere biliyor.

TÜRKÇE OKULLARDA SEÇMELİ DERS OLACAK

Türk eğitim kurumları yoğun talebe karşılık vermekte zorlanırken halihazırda okul işlevi gören ve yüzlerce çocuğun eğitim aldığı 3 yetimhanede Türkçe, zorunlu ders olarak okutulmaya başlandı.

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla başlatmayı planladığı proje kapsamında Türkçe, önce başkent sonra ülke genelinde seçmeli ders olarak okutulacak.

TALEBE YETİŞEMİYORLAR

Ülkede Türkçe öğretiminin merkezi haline gelen Mogadişu YEE'nin Koordinatör Vekili Sinan Doruk, 2017’den bu yana 5 binden fazla kişiye Türkçe öğretimi verdiklerini söyledi. Doruk, Türkçe öğretimini yüz yüze sınıfların yanı sıra Türk askeri eğitim üssü, yetimhaneler ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinde sürdürdüklerini anlattı.

Yaklaşık 25 personelle ülkede binlerce kişinin Türkçeyle tanışmasına aracı olduklarını kaydeden Doruk, ilk olarak, lise seviyesine kadar eğitimin verildiği Bondhere Yetimhanesi’nde başlayan zorunlu Türkçe eğitiminin, toplam 3 yetimhanede verildiğini kaydetti.

Yüz yüze kurslarda talebe yetişemediklerini belirten Doruk, “Talep çok fazla. Sadece Mogadişu’dan değil, başkent dışından da çeşitli vesilelerle talep geliyor. Bize sürekli Somali, Mogadişu’dan ibaret değil, neden Puntland’a ya da Somaliland’a gelmiyorsunuz diye soruluyor.“ dedi.

Doruk, “Önümüzdeki dönemde Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla ortak projeyi tamamlarsak Türkçeyi seçmeli ya da zorunlu dil olarak müfredata koyabilmek gibi bir hedefimiz var.” diye konuştu.

Projenin ilk olarak Mogadişu’da pilot olarak uygulanacağını dile getiren Doruk, insan kaynağını sağlamak için çalışmaların sürdüğüne işaret etti.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime