Turktime

Kimler Omega-3 Hapı Kullanmalıdır? Sağlığımızı nasıl etkiler?

Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, "Bu faydalı yağı gerek doğal gerekse takviye olarak tüketirken bazı noktalara çok dikkat edilmeli. Aksi takdirde sağlık için tehlikeli olabilir" dedi. Kimler Omega-3 Hapı Kullanmalıdır? Yaşlılara tavsiye edilir mi? Sağlığımızı nasıl etkiler?
ABONE OL
Abone Ol
Kimler Omega-3 Hapı Kullanmalıdır? Sağlığımızı nasıl etkiler?
Haberler / Sağlık
11 Mayıs 2022 Çarşamba 09:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Omega-3, sağlığımız için düzenli tüketmemiz gereken önemli bir yağ asididir. En zengin kaynağı soğuk su balıklarıdır. Ancak ülkemizde yeterli balık tüketimi olmadığı için Omega-3 eksikliğinin dışarıdan alınan takviyelerle giderilmeye çalışıldığını belirten Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, “Bu faydalı yağı gerek doğal gerekse takviye olarak tüketirken bazı noktalara çok dikkat edilmeli. Aksi takdirde sağlık için tehlikeli olabilir” dedi ve bu konuda bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı…

OMEGA-3 NEDİR?

Omega -3; Alpha-Linolenic Acid (ALA), Eicosapentaenoic Acid (EPA), ve Docosahexaenoic Acid (DHA) olmak üzere 3 türü bulunan bir yağ asididir. ALA formu keten tohumu, soya fasulyesi, ceviz ve kanola yağı gibi bitkisel kaynaklarda; EPA ve DHA ise balık ve diğer deniz ürünlerinde bulunmaktadır.

SAĞLIĞI ETKİLİYOR MU?
Omega-3 yağ asitleri kalp ve damar sağlığını korur, trigliserit (kan yağları) düzeylerini azaltır, iyi kolesterol olarak bilinen HDL'yi artırır, yüksek tansiyonu önler. Kalp krizi ve felç gibi riskinin azalmasına yardımcı olur. Anti-inflamatuar etkisi bulunur. İltihaplı bağırsak hastalıklarına (ülseratif kolit ve Crohn hastalığı) ve otoimmün temelli romatolojik hastalıkları karşı etkilidir. Anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimi, merkezi sinir sistemi ve bedensel gelişimi için çok önemlidir. Bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların semptomlarının da azalmasını sağlar.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Omega-3 içerikli ürünleri alırken birçok önemli noktaya dikkat etmek gerekir. Yoksa sağlığa zarar verebilir. Dolayısıyla Omega-3 desteklerinin  ağır metal ve kimyasal atık içermediğinin test edilmiş olması ve IFOS sertifikası ile belgelenmesi gerekir. IFOS kalite güvencesi uluslararası bir güvencedir. Bu kuruluşun merkezi Kanada'da olup bu takviyeler ağır metal açısından test edilmektedir. Öte yandan soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş Omega-3'ün aktif madde yüzdesi daha yüksektir, bu yöntemle üretilen ürünler tercih edilmelidir. Alınacak takviyenin DHA ve EPA yağ asitleri toplamı 1 gram veya 1 grama yakın olmalıdır. Sağlıklı yetişkinler ve çocuklar için her gün 500-1000 mg tok karnına, sabah ya da akşam alınması tavsiye edilmektedir. Bu destekler yaz ayları da dahil tüm yıl boyunca kullanılmaldır.  Ancak mutlaka doktora danışılmalı, gelişigüzel ve fazla (çünkü beyin kanaması ve felce yol açabilir) alınmamalıdır. Özellikle  kan sulandırıcı ilaç kullananlar için balıkyağı kullanmak riskli olabilir, mutlaka doktor önermelidir.

KAYNAK: SÖZCÜ

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime