Turktime

İmalatta enflasyon baskısı devam ediyor!

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocak ayında 50,5’e geriledi. İmalat sektörü üzerindeki enflasyon baskıları devam ederken, üretim ve yeni siparişler daraldı. Sektörün istihdamı ise artış kaydetti.
ABONE OL
Abone Ol
İmalatta enflasyon baskısı devam ediyor!
Haberler / Ekonomi
1 Şubat 2022 Salı 11:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için IHS Markit tarafından derlenen imalat PMI, koronavirüs yasaklarının gevşetildiği Haziran ayında daralmadan büyümeye işaret eden 50 seviyesinin üzerine çıkmış, endeks aralık ayında 52,1 değerini almıştı.

İmalatçıların aldıkları yeni siparişler yükselen fiyatların da etkisiyle art arda dördüncü ayda da daralarak ocak ayında 48,2’den 47,5’e geriledi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi yedi aylık büyümenin ardından ihracat siparişlerinin aralıkta daraldığını gösterdi. Alt endeks 51,7’den ocakta 49’a geriledi.

Yeni siparişlerdeki daralmaya paralel olarak üretim alt endeksi de 49,3’ten 48,9’a gerileyerek art arda ikinci ayda da daralmaya işaret etti.

Üretimdeki daralmaya rağmen şirketler istihdam artırmayı yavaşlayarak da olsa sürdürdü. Ankete cevap veren bazı imalatçılar uzun dönemli yatırım planlarının bir parçası olarak istihdam artırdıklarını belirttiler.

TL’DEKİ DEĞER KAYBININ ETKİLERİ SÜRÜYOR

TL’deki değer kayıplarının etkileri hammadde fiyatları ve fabrika çıkış fiyatlarında artışa yol açmayı sürdürdü. Ancak fiyat artışlarının hızı aralık ayındaki rekor seviyeye göre yavaşladı.

İmalat PMI hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalatçılar, geçen yılın sonunda olduğu gibi bu yılın başında da enflasyonist ortamın yarattığı zorluklar altında faaliyet göstermeyi sürdürdü. Buna karşılık baskıların bir miktar hafiflediğine işaret eden göstergeler var. Yeni siparişler peşinde koşan şirketler bu durumun ilk çeyreğin kalanında da devam edeceğini umuyorlar” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime