Turktime

İBB Şehir Tiyatroları’nın ilk kadın Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever oldu

33 yıldır evim dediği tiyatroda sayısız oyunda yer alan Ayşegül İşsever İBB Şehir Tiyatroları’nın ilk kadın Genel Sanat Yönetmeni oldu.
ABONE OL
Abone Ol
İBB Şehir Tiyatroları’nın ilk kadın Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever oldu
Haberler / Kültür
22 Haziran 2022 Çarşamba 09:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları şubat ayında yepyeni bir döneme başladı. 1914 yılından bugüne tiyatro da ilk defa gelenekten gelen bir kadın genel sanat yönetmeni oldu. 

Defalarca kendisini ayakta alkışladığımız Ayşegül İşsever yaklaşık 33 yıldır evim dediği tiyatroda sayısız oyunda rol aldı. Bugün ise deyim yerindeyse evin anahtarını teslim aldı. Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde buluştuğumuz İşsever ile tiyatroyu ve yeni mevsimi konuştuk. İşsever’in yeni hedefleri ve bu kısa sürede yaptıkları beni heyecanlandırdı.

Göreve gelmesinin biraz sancılı olduğunu söyleyen İşsever, “19 Kasım’da sözlü olarak tebliğ edildi görev ama sezonun ortasında yani Şubat’ın son haftası mazbatam geldi. Ev bizim olduğu için benim açımdan farketmiyor. 33 yıldır burdayım ha kırmızı odada oturmuşum ya da pembe oda da fark eder mi?” diyor.

Röportajımız süresince İşsever’in en çok kullandığı iki kelime dikkatimi çekiyor: ‘ev bizim’... Öyle ya yıllarını burada geçiren bir oyuncunun evidir tiyatro, sahne ise ibadet yeri. Mesleğini yaşam biçimine dönüştüren, bir kurumun geleneklerine saygı duyan ve önemseyen kişiler her zaman takdiri hak eder. Her ne kadar bizim ülkemizde çıkar ilişkilerinin ve kişiye göre muamelenin, yaptığı işin önüne geçtiği bugün de böylesine güzel bir oluşuma tanık olmak beni çok mutlu etti. Umutlar yine maviye döndü. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na çok teşekkür ettiğini söyleyen sanatçı, “Evimizin anahtarını bize geri verdi. Bu çok hoş oldu ve bütün arkadaşlarımda da olumlu etki yarattı. Geleneği bilen ve gelenekten gelen birinin burada olmasıyla bu yapıyı hasbelkader dışardan tanıyan biriyle olmak tabii ki çok fark eder. Mehmet Bey çok değerli bir yönetmen hiç kuşkusuz ama, inanın bana Cumhuriyet’ten eski bir tiyatroyu yönetmek için sadece ve sadece çok iyi bir repertuar bilgisi ve tiyatro rejisörü olmak yetmez” diyor.

Sebebini ise şöyle açıklıyor İşsever, “Çünkü kurumları insanlar oluşturuyor buranın kendi sabitleri var. Yani 1914’ten beri belli sabitleri var. Bu sabitleri bilip bunların nasıl işleyeceğini bilen bir insanla devam etmek tabii ki daha doğru. Şimdi ben sizin evinize, uzaktan bakarım ne güzel biz burada 15 kişi ağırlayabiliriz derim, ama siz bilirsiniz çatalınızın, bıcağınızın 15 kişiye yetip yetmeyeceğini, siz bilirsiniz evinizin kapasitesini.”

Gelenekten gelen ilk kadın genel sanat yönetmeni olmakla gurur ve mutluluk duyduğu her tavrından belli olan İşsever, “Ben hiçbir şeyle övünmem ama bununla övünürüm. Bu çok önemli bir şey bana göre. Darülbedayi’nin gelenekten gelen sanat yönetmeni olmak. Bu kurumda öyle ince nüanslarla bir şeyleri ayarlamanız gerekir ki. Çünkü bizim kurumda usta çırak ilişkisi önemli. Bu laf olsun diye söylenmiş bir şey değil. Usta çırak ilişkisiyle örülmüş bir zincir var burada, bu zincir de buraya aidiyet duygusu getirmiş. Dolayısıyla tiyatronun kendi nüvesine kendi dinamiklerine aykırı bir şey yapıldığı zaman o aidiyet duygusu anında ayağa kalkıyor ve direnç gösteriyor. 

YENİ MEVSİM DOLU DOLU 
Yeni mevsime dopdolu bir repertuar ile hazırlandıklarını söyleyen usta oyuncu ile ayrıntıları tabii ki konuştuk. Yeni mevsimin yeni oyunları beni çok heyecanlandırdı ama şimdilik bende saklı. 

Şehir Tiyatrosu gibi eski yapılarda mutabakatla iş yapılması gerektiğinin altını çizen İşsever, “Bence bu dönemin en büyük artısı bu olacak. Bu görevi kabul ettiğimde herkes şunu çok iyi biliyordu. Ben buraya hiç kimsenin kariyerini parlatmak için gelmedim, kendi kariyerim dahildir. Burada asolan şehir tiyatrosudur. Şehir tiyatrosunun kariyeri parlayacak gerisinin hiç bir önemi yok” 

Daha şimdiden şehir tiyatrolarında çok önemli işlere imza attı İşsever: “Çocuk Şenliği”, “Genç Günler Festivali” bunlardan sadece ikisi. Ayrıca Şehir Tiyatroları oyunlarıyla 8. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’ne katıldı ve büyük beğeni topladı.

Bugünlerde ise yaz oyunlarına devam eden tiyatro, ağustos ayında da açık havada olacak. 

Bize ise Şehir Tiyayrosu’nun yeni sezonda, salonları dolu, alkışı bol olsun demek kalıyor.

KAYNAK: CUMHURİYET

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime