Turktime

Gözler Haziran enflasyonunda! Asgari ücret için ilk rakam verildi

Asgari ücrete ara zam yapılacağı kesinleşti. Şimdi bu zammın ne kadar olacağının netleşmesi bekleniyor. Haziran enflasyonu, Temmuz'un 4'ünde saat 10.00'da açıklanacak. İşte ayrıntılar...
ABONE OL
Abone Ol
Gözler Haziran enflasyonunda! Asgari ücret için ilk rakam verildi
Haberler / Ekonomi
28 Haziran 2022 Salı 16:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Asgari ücret ocak ayında kararlaştırılmış ancak enflasyonla alım gücü düşen işçiler için ara zam seçeneği masaya konmuştu.

Asgari ücret pazarlıkları, yarın düzenlenecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı ile başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında gerçekleşecek toplantıya, işçi ve işveren kesiminin temsilcileri de katılacak.

ENFLASYON FARKI KADAR ZAM ALABİLİR

İlk formül, 2022 yılının başından bu yana gelen aylık enflasyon farkları oranında zam yapılacağı. Eğer bu senaryo kabul edilirse asgari ücret 6 bin liraya dayanacak.

NET 5 BİN 929 LİRA OLACAK
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplamasına göre; ilk 5 aylık enflasyon farkı yüzde 35,64 oldu. Buna Merkez Bankası'nın yüzde 3,77'lik haziran ayı enflasyon beklentisi eklendiğinde toplam artış yüzde 39,41'e dayanacak. Bu da şu anda net 4 bin 253 lira 40 kuruş olan asgari ücretin 1.676 lira zam alarak 5 bin 929 liraya çıkmasını sağlayacak.

Haziran enflasyonu, Temmuz'un 4'ünde saat 10.00'da açıklanacak.

2022'nin başında asgari ücrete yüzde 50,5 zam yapılmıştı. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 76 olması bekleniyor. Buna göre, yıl başında yapılan zammı yıl sonu enflasyon beklentisine tamamlamak için yüzde 26 fark verilmesi de gündeme geldi. buna göre de mevcut net maaşa 1.105 lira zamla birlikte toplam 5 bin 353 lira maaş alınabilir.

Bir diğer formüle göre de devlet işverenden aldığı sigorta maliyetini almazsa o rakama denk düşen 879 lira şu andaki maaşa ekleyebilir. Bununla birlikte de maaş 5 bin 132 lira olacak.

İLK RAKAM VERİLDİ

İstanbul’da asgari ücretli çalışanımız neredeyse kalmadı. 5.500-6.000 bandına oturmuş bir istihdam var. Ancak buna rağmen 6000 TL olduğunda işsizlikle karşılaşır mıyız kesinlikle hayır. Bugün işletmelerimiz büyüyor. İşçi olmadan bir işverenin büyümesi mümkün değil. Bu süreci hepimiz feragat ederek geçireceğiz. Biz işverenler olarak işçimize destek olacağız. Bu dönemi en az yarayla geçirmiş olacağız." açıklamasında bulundu.

Aydın, asgari ücret zam oranı ile ilgili "Bizim beklentimiz 5.500-5.700 bandında bir beklenti. Bu da enflasyona yaklaşmış bir rakam olacak. 2021’in sonunda enflasyona nasıl yedirilmediyse vatandaşımız inşallah yarınki karar da aynı şekilde olacaktır. Biz de işverenler olarak destekçisi olacağız." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime