Turktime

DSÖ'den korkutan maymun çiçeği açıklaması!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da artmaya başlayan maymun çiçeği (Monkeypox) virüsünün, "hızla yayılabileceğini" açıkladı. Yetkililer virüsün; İspanya'daki "onur yürüyüşü" ve Belçika'daki "fetiş festivali"nden sonra yayıldığını duyurdu.
ABONE OL
Abone Ol
DSÖ'den korkutan maymun çiçeği açıklaması!
Haberler / Sağlık
21 Mayıs 2022 Cumartesi 17:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Avrupa'nın birçok ülkesinde görülmeye başlanan maymun çiçeği virüsü ile ilgili olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) açıklama geldi.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, "Avrupa'da bulaşma hızının artabileceğinden endişe ediyorum" diye konuştu.

Yazın düzenlenen etkinliklerin bulaşmayı artırabileceğine işaret eden Kluge, normalden ender görülen bu hastalığın yayılma hızının "tipik olmadığını" söyledi.

"VAKALARIN SEYAHAT HİKAYESİ ENDEMİK BÖLGEYE UZANMIYOR"

Kluge şu ana kadar görülen vakalarla ilgili olarak, "Son vakaya kadar hiçbir vakada seyahat hikayesi maymun çiçeğinin endemik olduğu bölgelere uzanmıyor" diye konuştu.

Orta ve Batı Afrika ülkelerinde görülen maymun çiçeği virüsü mayıs başında birçok Avrupa ülkesi ile ABD'de tespit edilmişti. İngiltere'deki ilk vakaların ardından Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç ve ABD'de de vakalar görülmüştü. DSÖ'nün açıklamasına göre, şu ana kadar virüsün bulaştığı kişiler içinde biseksüel ve eçcinsel erkekler ağırlıkta.

Şu ana kadar 30 vakanın görüldüğü İspanya'da, Gran Canaria adasında düzenlenen "Onur Yürüyüşü" kapsamında düzenlenen etkinliklerin hastalığın yayılmasında etkili olduğu belirtildi. İspanyol El Pais gazetesinin sağlık sektöründeki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 5-15 Mayıs arasında gerçekleşen yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı organizasyona virüsü taşıyan kişilerin katıldığı belirtildi.

3 vakanın teyit edildiği Belçika'da ise vakaların iki hafta önce Anvers'te (Antwerp) düzenlenen "fetiş festivali" ile bağlantılı olduğu açıklandı. Festivalin organizatörleri, virüsün yurt dışından gelen katılımcılar aracılığı ile yayıldığına dair "meşru varsayım" bulunduğu açıklamasını yaparak hükümetten festival katılımcılarını bilgilendirmelerini istedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

Hastalığın insandan insana bulaşması için, maymun çiçeği ile enfekte olan kişilerle çok yakın temas gerekiyor. Vücut sıvıları ya da kontamine nesneler veyahut da enfekte kişinin yara kabuklarına temas etme yoluyla virüsün bulaştığı belirtiliyor.

Ateş, döküntü, kas ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkan maymun çiçeği enfeksiyonu, bir süre sonra patlayan ve daha sonra kabuk bağlayan, nadiren kalıcı yara izlerinin oluştuğu kabarcıklara yol açıyor. Hastalık yaklaşık üç ila dört hafta sonra etkisini kaybediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime