Turktime

Bakanlık'tan bebeğe aşı ve topuk kanı testi yapılmasını reddeden aileye dava

Yenidoğan bebeklerine topuk kanından tarama yapılmasına izin vermeyen ve çocukluk çağı aşılarını yaptırmayan aile hakkında bulundukları ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü şikayetçi oldu. Bebeğe "sağlık tedbiri" alınması istenerek dava açıldı.
ABONE OL
Abone Ol
Bakanlık'tan bebeğe aşı ve topuk kanı testi yapılmasını reddeden aileye dava
Haberler / Sağlık
21 Temmuz 2023 Cuma 11:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yenidoğan bebeklerine topuk kanından tarama yapılmasına izin vermeyen ve çocukluk çağı aşılarını yaptırmayan aile hakkında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şikayetçi oldu.

Yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddeden bir aile, çocukluk çağı aşılarını da yaptırmadı.

BEBEK İÇİN SAĞLIK TEDBİRİ ALINMASI İSTENDİ

NTV'den Melike Şahin'in haberine göre Bulundukları ilin Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, aile hakkında şikayetçi oldu. Bebek için 'sağlık tedbiri' alınması istendi, yargı süreci başladı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, ''Kanunlarımız öncelikle çocuğun üstün yararı ilkesinin gözetilmesi gerektiğini söyler. Yani çocuğun sağlığı hem beden hem ruh sağlığı söz konusu olduğunda ailenin buradaki yükümlülüğü o çocuğun hem beden hem ruh sağlığı için ne gerekiyorsa onu yapmak yükümlülüğüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmemek hem suçtur hem de başka tedbirleri gerektirir'' dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın ise, ''Bundan elli yıl önce benim 1000 bebeğim doğuyor, bunun 134 tanesi bir yaşını göremiyor. Bakın ne kadar büyük bir sorun. Ama şu anda binde sekiz. Taramalar aşıların olması gibi faktörlere bağlı olduğu kanıtlanmış durumda'' diye konuştu.

TOPUK KANI TESTİ NEDİR?

Yenidoğan bebeklerin topuğundan ilk 72 saat içinde küçük bir miktar kan alınıyor.

Bu kanda yapılan tarama sayesinde SMA dahil kalıtımsal ve metabolik hastalıklar erken tespit ediliyor ve kalıcı hasar oluşmadan tedaviye başlanabiliyor.

Topuk kanından tarama sayesinde her yıl binlerce bebeğin hayatı kurtuluyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime