Turktime

Bakan Varank duyurdu: İlk yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunu ürettiklerini belirtti.
ABONE OL
Abone Ol
Bakan Varank duyurdu: İlk yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu!
Haberler / Teknoloji
17 Eylül 2022 Cumartesi 15:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunu ürettiklerini belirtti. "Türkiye'de yerli tohumculuk gelişti. Ayçiçeği ile başladık bunu mısır ve farklı stratejik ürünlerle devam ettireceğiz" açıklamasını yaptı.

ARGE VE İNOVASYON VURGUSU

Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde düzenlenen "Yerli ve Milli Ayçiçeği Hasadı" etkinliği Bakan Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla gerçekleştirildi. Varank, buradaki konuşmasında, Bakanlık olarak Türkiye'de AR-GE ve inovasyonun hamisi konumunda olduklarını belirterek, bağlı ve ilgili kuruluşlarla bu alanda destekler sağladıklarını anımsattı. Bakanlığın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte ajandasına yerel kalkınma projelerini aldığına işaret eden Varank, Trakya Kalkınma Ajansının destek verdiği önemli bir projenin neticelerinin de bu etkinlikte alınacağını vurguladı.

"DAHA ÖNCE HİBRİT TOHUM ÜRETİLMEMİŞTİ"

Varank, daha önce de Türkiye'de yerli ayçiçeği tohumu olduğuna değinerek, "Ama milli bir hibrit tohumu yoktu. Biz Trakya Kalkınma Ajansımız ile o bölgedeki firmaları, üniversiteyi, Tarım ve Orman Bakanlığımızı bir araya getirdik ve Türkiye'nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunu üretmeyi başardık. Şimdi o ürettiğimiz tohumları çoğaltmanın faaliyetini burada gerçekleştiriyoruz." diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, bölgedeki firmalar, dernekler ve üniversitenin katkılarıyla kurulan Trakya Tohum AŞ'nin ürettiği ilk tohumları burada çoğalttığını anlatan Varank, şunları söyledi:

"REKOR KIRMIŞ OLACAĞIZ"

"Bugün onların hasadını gerçekleştireceğiz. İnşallah burada yapacağımız hasat dekar başına 200 kilogramla Türkiye'de bir rekoru kırmış olacak. Bakanlık olarak bu tip projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'de yerli tohumculuk gelişti ama yerli ve milli tohumculuğun hala katetmesi gereken bir mesafe var. Ayçiçeği ile başladık bunu mısır ve farklı stratejik ürünlerle devam ettireceğiz. Bu ilk yerli ve milli hibrit tohumumuzun Ankara'da deneme üretimini yaptık, Rusya ve Sudan'da deneme üretimlerini yaptık. İnşallah buradan elde edilen tohumlar yurt dışına da ihraç edilecek. Türkiye'ye ciddi bir katma değer kazandıracak."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime